Voorwoord 4-2024 – Bij de Duitse buren

Hoofdredacteur & uitgever Stephan Fennel bij de Duitse buren
Hoofdredacteur & uitgever Stephan Fennel

Gemotoriseerde zwervers zoals wij reizen graag en veel naar afgelegen bestemmingen. Hoe verder weg, hoe beter. Hoe aparter en onbekender, hoe interessanter ze zijn. Maar soms verliezen we uit het oog welke pareltjes er niet ver van ons huis op slechts luttele uurtjes rijden te vinden zijn.

Je zult het vast waarderen dat ALPENTOURER je wil aanmoedigen om af en toe bij de Duitse buren te gaan toeren. Ik moet bekennen dat ik me er elke keer weer van bewust word hoe mooi het bij ons, je oosterburen is als ik de prachtige reportages van onze Duitsland-experts Frank Sachau en Thomas Krämer lees. In elke zin lees je hoeveel plezier ze beleven aan het toeren in de Bonte Republiek Duitsland.

Toertochten bij de Duitse buren

Voor deze editie heeft Frank onder andere de Beierse Limesroute afgelegd. Waar de volgens eigen zeggen beschaafde Romeinen ooit een grens tegen de barbaarse Germaanse horden opwierpen, zijn nog talloze sporen van hun rijke cultuur te vinden. Eveneens rijk aan cultuur is Franks reis door Thüringen. Poëzie en wijnbouw worden in deze streek in Oost-Duitsland gecombineerd tot een symfonie voor de zintuigen.

Afkomstig uit Noord-Duitsland heeft Frank eigenlijk vooral verstand van het kustgebied. Maar ditmaal heeft hij ook zijn anker uitgeworpen in de westelijke Eifel. Als kind van het vlakke land moet hij het gevoel hebben gehad dat hij in het hooggebergte was beland. Hij verkende er de fijne stuurwegen, en vond ook telkens zijn weg naar het water. Dat is er immers genoeg met alle vulkaanmeren ofwel ‘maren’ in het gebied rond de Nürburgring.

Iets verder van de Lage Landen ligt de route die Thomas aan je voorstelt. Die leidt van de stadspoorten van Stuttgart door het Zwabische Woud tot het Frankische Woud. Charmante stadjes, rustige wegen en culinaire hoogstandjes klinken erg aanlokkelijk.

Mooie bestemmingen in de Duitse middelgebergten

ALPENTOURER 3-2024 Bij de Duitse burenAls grensganger pendelde hij uiteindelijk zigzag heen en weer tussen Opper-Beieren en het Salzburger Land, dwars door de bergen en telkens langs de noordelijke rand van de Alpen met kleine maar mooie alpenpassen.

We willen jou, onze gewaardeerde lezer in Nederland en België, ook graag andere Duitse bestemmingen aanbevelen. Maar liefst tien daarvan liggen in het Duitse middelgebergte. Ze bieden zoveel toermogelijkheden dat je er een hele zomer mee zoet kunt zijn.
In deze en ook in de vorige uitgaven van ALPENTOURER vind je dus volop ideeën voor een bezoek aan ons, je Duitse buren.

Veel leesplezier!


ALPENTOURER abonneren? Dat kan hier wel!


Vergelijkbare artikelen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button